חובת הבלטת סייגים בפוליסה - דיני ביטוח ופנסיה
בעת עריכת פוליסת ביטוח בין חברת הביטוח לבין המבוטח קובעת, בין היתר, חברת הביטוח מספר תנאים וסייגים שבהתקיימם פטורה היא מחבותה, על פי הפוליסה.
על חברת הביטוח להבליט תנאים וסייגים אלה בפני המבוטח באחת מבין שתי דרכים. האחת היא באמצעות הבלטה מיוחדת של התנאים והסייגים והשניה היא פירוט התנאים והסייגים בסמוך לנושא שהם נוגעים לו. חובה זו מעוגנת בסעיף 3 בחוק חוזה ביטוח, תשמ"א- 1981.
מה יהיה המצב במקרה של העדר הבלטת הסייגים והתנאים מצד חברת הביטוח, האם אז תעמוד לה הגנתה ואין היא תחויב בפיצוי המבוטח?
השאלה נידונה בפני כבוד השופט ברנר מבית משפט השלום בתל אביב (ת.א. 40552/07) במקרה שכך אירע: למחסן של המבוטח אירעה פריצה, הפורצים גנבו רכוש רב השייך למבוטחות. המבוטחות דרשו מחברת הביטוח לשלם להן תגמולי ביטוח. חברת הביטוח סירבה לשלם בטענה כי המבוטחות לא עמדו בתנאי הפוליסה לעניין המיגון הנדרש. בבדיקה נמצא כי בעת שהתרחשה הפריצה מערכת האזעקה לא הייתה תקינה ולא נערכה לה בדיקת תקינות.
כבוד השופט ברנר קבע כי אכן המבוטחות לא קיימו אחר הוראות המיגון מאחר ומערכת האזעקה לא הייתה תקינה ועל כן לכאורה היה מקום לדחות את תביעתן כנגד חברת הביטוח, אולם לחברת הביטוח עמד לרועץ העובדה כי היא לא קיימה אחר הוראות סעיף 3 לחוק חוזה הביטוח, הקובע כי יש להבליט את התנאים והסייגים לחבותה על פי הפוליסה.
בסופו של יום חויבה חברת הביטוח בתשלום התביעה בצירוץ הפרשי הצמדה וריבית מיום הגשת התביעה ובנוסף חויבה בתשלום שכ"ט עו"ד, מע"מ והוצאות משפט.
המסקנה היא כי בעת רכישת פוליסת ביטוח יש לעבור היטב על הסעיפים ועל המבוטח להבין את הסייגים והתנאים שבמידה ולא יקיים אותם לא יהיה למעשה מבוטח בקרות אירוע הביטוח.
ד"ר דוד סער, עו"ד
למידע נוסף בנושא עורכי דין - דיני ביטוח ופנסיה בקרו באתר מה הסיכוי - עורכי דין עונים על שלות